Nederlands gas

vlam  Gas uit Groningen (1959)                                                druk de tekst af

We gebruiken gas om eten te koken. We gebruiken gas om onze huizen in de winter te verwarmen. En we gebruiken gas om water te verwarmen. Ook de industrie gebruikt gas. Denk maar aan de kassen.

In de kassen groeien bloemen. In de kassen worden groentes zoals tomaten en paprika’s gekweekt. Deze kassen worden verwarmd met gas. Het gas dat wij gebruiken komt uit de bodem van Groningen. Of het komt uit de bodem van de zee.

Het gas in Groningen is gevonden in 1959. Na 1959 gebruiken mensen  in Nederland steeds meer gas. We gebruiken in Nederland veel gas. In onze huizen en in onze industrie. We verkopen ook veel gas aan andere landen. We verkopen bijvoorbeeld gas aan Duitsland. Zo verdient Nederland veel geld.

torenkl Boren naar gas in Groningen

Vroeger gebruikten Nederlanders nog geen gas. We gebruikten kolen. Deze kolen kwamen uit de provincie Limburg. In Limburg waren mijnen. Mijnen zijn gangen diep in de grond. Mannen haalden de kolen uit de mijnen. Dat was zwaar en vies werk. De kolen werden gebruikt om de huizen te verwarmen. De kolen werden gebruikt in de fabrieken. Nu zijn de mijnen in Nederland dicht. Ze zijn dicht sinds de komst van het gas.

Maar het gas in de bodem van Groningen raakt op en over 25 jaar is er niet genoeg gas. We moeten dan gas kopen in andere landen. Maar we kunnen ook de energie van de zon gebruiken. Of de energie van de wind.

 mijnbw mijnbouw