Rembrandt

rembrandt De schilder Rembrandt (1606 – 1669)                    druk de tekst af

In 1606 werd in de stad Leiden Rembrandt geboren. Rembrandt was een zoon van een molenaar. In de tijd van Rembrandt werd in Nederland veel geld verdiend. Het geld werd verdiend door de handel met Azië.

We noemen deze periode nu “de Gouden Eeuw”. Er was veel geld en er was veel werk. Er was ook veel werk voor schilders. Vooral in Amsterdam.

Amsterdam was de rijkste stad van Nederland. Rembrandt werd schilder van beroep. Toen Rembrandt 21 jaar was, verhuisde hij naar Amsterdam. Daar werd hij een bekende schilder. Hij kreeg veel opdrachten en verdiende goed.
In Amsterdam kocht Rembrandt een groot en mooi huis. In dat huis ging hij wonen en werken. Dit huis heet nu “het Rembrandthuis”. Het huis is nu een museum.

Het bekendste schilderij van Rembrandt is “de Nachtwacht”. Het is een groot schilderij. Rembrandt maakte dit schilderij in 1642. Op dit schilderij staan mannen. Het zijn schutters. Deze mannen bewaakten in de Gouden Eeuw de stad.

rembr    nachtkl De Nachtwacht

Rembrandt maakte 600 schilderijen en 3000 tekeningen. Hij overleed in 1669. Toen Rembrandt overleed, leefde hij in armoede. Hij had veel schulden opgebouwd. De mensen vonden de schilderijen van Rembrandt te donker. Rembrandt was uit de mode en maar weinig mensen wilden zijn schilderijen nog kopen. Nu zijn de schilderijen van Rembrandt zeer gewild. De schilderijen zijn onbetaalbaar geworden.
En toeristen gaan naar Amsterdam om de schilderijen van Rembrandt in het museum te zien hangen.