Napoleon

napoleonkl Napoleon (1769 – 1821)                                           druk de tekst af

In 1795 werd Nederland veroverd door Frankrijk. Willem V was toen de stadhouder, de leider van Nederland.
Hij vluchtte naar Engeland. Veel Nederlanders waren blij met het vertrek van de Willem V. Zij waren blij met de komst van de Fransen. Burgers kregen nu de kans om leiding te geven aan Nederland.

Vanaf 1795 heette Nederland “de Bataafse Republiek”. De regering van de Bataafse Republiek bestond uit burgers.
Maar de invloed van Frankrijk op de regering was groot. Frankrijk besliste wat er moest gebeuren. Nederland leek op een kolonie van Frankrijk. Nederland moest soldaten uit Frankrijk verzorgen. Nederland moest veel geld aan Frankrijk betalen. En Nederland moest Zeeuws Vlaanderen en Maastricht aan Frankrijk geven.

In 1799 pakte Napoleon de macht in Frankrijk. Hij werd de keizer van Frankrijk. En hij was de leider van het Franse leger. Napoleon droomde van een groot en sterk Frankrijk. Hij vocht tegen de legers van Engeland, Oostenrijk en Rusland. In het begin had Napoleon succes. Hij veroverde veel landen in Europa. In 1806 was Napoleon de baas in een groot deel van Europa. En in Frankrijk was hij enorm populair.

Napoleon had een broer. Deze broer heette Lodewijk. Lodewijk werd de koning van Nederland in 1806. Maar Napoleon was niet tevreden over zijn broer. Napoleon wilde meer belasting en meer soldaten uit Nederland. Daarom stuurde Napoleon in 1810 zijn broer weg. En Napoleon werd zelf de baas over Nederland. Nederland was nu een provincie van Frankrijk.

In 1812 verloor Napoleon de oorlog in Rusland.  Veel soldaten van het Franse leger waren in Rusland gestorven.
Veel mensen in Frankrijk waren teleurgesteld. Zij wilden niet langer dat Napoleon de leider van Frankrijk was. Napoleon werd in 1813 afgezet. En hij werd weggestuurd naar het eiland Elba.

willem1  Willem I

Nederland werd in 1813 weer een zelfstandig land. Een land met een eigen regering. Deze regering werd geleid door Willem Frederik, de zoon van Willem V. Willem Frederik werd Willem I genoemd. De eerste Nederlandse koning van Nederland.