Eise Eisinga

   planetarium plafondklein  Eise Eisinga (1744 – 1828)                   druk de tekst af

De zon is een ster. Een ster geeft licht en warmte. De aarde is een planeet. Onze planeet draait om de zon. Een rondje om de zon duurt 1 jaar.

De aarde is niet de enige planeet die om de zon draait. Er draaien in totaal 9 planeten om onze zon. Deze planeten heten:  Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto.

Een maan draait om een planeet. Onze aarde heeft 1 maan. Soms zie je de maan wel, soms niet. Een rondje om de aarde duurt ongeveer 1 maand.

draaizon  draaiplaneet

De meeste mensen weten nu dat de aarde om de zon draait. We weten nu dat de maan om de aarde draait. We weten nu veel over ons zonnestelsel en kinderen leren daarover op school.  Vroeger wisten mensen niet veel van het zonnestelsel. Veel mensen waren bang. Ze waren bang dat de aarde zou botsen tegen een andere planeet.

botsen

Eise Eisinga woonde in de provincie Friesland. Hij was geboren in 1744. In de tijd van Eise Eisinga waren veel mensen bang. Ze waren bang voor de planeten. Ze waren bang dat de aarde tegen een andere planeet zou botsen.
Eise Eisinga wist veel van het zonnestelsel. Hij wist veel van de zon, de planeten en de manen. Hij wist dat de mensen niet bang hoefden te zijn. Hij wilde de mensen informeren. Hij wilde laten zien hoe de ruimte eruit zag.

Eise Eisinga woonde in de stad Franeker. In het plafond van zijn kamer bouwde hij een zonnestelsel in het klein. In het plafond draaiden de planeten om de zon. En de maan draaide om de aarde. Alles klopte. Zijn huis werd een museum waar je kon kijken naar het zonnestelsel. Het werd een planetarium. In dit planetarium konden mensen het zonnestelsel in het klein zien. Zo zagen zij hoe het zonnestelsel eruit zag en hoe het werkte. Zij kregen informatie over de zon, de maan en de planeten. En zij leerden dat zij niet bang hoefden te zijn voor ongelukken in de ruimte. Het huis van Eise Eisinga is nu nog steeds een museum.