Niveau A2 - Lezen - Tekst 11

Lees eerst de tekst.
Zoek woorden die je niet kent op in de woordenlijst rechts.
Maak dan de oefeningen.

Wat is een burn-out?

Veel mensen hebben het druk op hun werk. Ze hebben stapels(1) werk op hun bureau liggen. En ze hebben veel afspraken. Sommige mensen hebben het zo druk dat ze een burn-out krijgen. Ze zijn dan zo moe dat ze niets meer kunnen doen.

stapels werk op het bureau…

Opgebrand
Burn-out is het Engelse woord voor opgebrand zijn(2). Je hebt geen energie(3) meer. Je bent moe in je hoofd en in je lichaam. Je kunt je niet meer concentreren(4). En al ben je nog zo moe, toch slaap je slecht. Ook interesseer(5) je je niet meer voor je werk. En ook niet voor je collega’s.

opbranden

Werk
Ongeveer l op de 7 Nederlanders heeft last(6) van een burn-out. Een burn-out krijg je vooral door je werk. Bijvoorbeeld omdat je te veel moet doen. Of omdat het niet gezellig is met je collega’s. Of omdat je vindt dat je niet genoeg verdient. Veel mensen hebben tegenwoordig(7) ook geen vast contract meer: ze hebben bijvoorbeeld een tijdelijk contract van 6 maanden, of een jaar. Ook dat geeft veel stress.

Contact
Niet iedereen heeft evenveel kans op een burn-out. Vooral mensen die in het onderwijs werken, zoals leerkrachten(8), kunnen een burn-out krijgen. Maar ook verpleegkundigen(10) of artsen. En managers van een bedrijf. Bij deze beroepen ga je veel met andere mensen om(9). Dat kan heel zwaar zijn(11).

Eigenschappen
Maar een burn-out heeft ook te maken met hoe je zelf bent. De een voelt zich bijvoorbeeld sneller moe dan de ander. Of trekt zich dingen meer aan(12). Deze mensen hebben meer kans(13) op een burn-out. Vrouwen krijgen vaker een burn-out dan mannen. En mensen met een hoge opleiding krijgen eerder een burn-out dan mensen met een lage opleiding.

Hulp
Een burn-out gaat niet vanzelf over(14). Mensen met een burn-out hebben hulp nodig, Bijvoorbeeld van een psycholoog. Er zijn speciale trainingen voor mensen met een burn-out. Verder is het belangrijk dat je genoeg rust neemt(15). En dat je nadenkt over hoe je de burn-out hebt gekregen, en wat je wilt veranderen in je leven.

Maanden
Een burn-out kan soms wel maanden duren. Na een burn-out ga je meestal niet meteen 5 dagen per week werken. Je begint vaak met een paar uur in de week. En daarna ga je steeds meer werken.


Wil je meer weten over een burn-out? Kijk dan eens op deze website:
https://www.thuisarts.nl/overspannen/ik-heb-burn-out

 

 

WoordBetekenis
1. de stapel
veel papieren of boeken die op elkaar liggen
2. opgebrand zijn
geen energie meer hebben
3. energie
kracht om te werken
4. zich concentreren
goed en snel nadenken
5. zich interesseren

iets leuk of belangrijk vinden, graag dingen willen weten daarover

6.last hebben van
een probleem hebben met
7. tegenwoordig
nu, in deze tijd
8.  leerkrachten
docent, leraar, iemand die les geeft
9. omgaan metcontact hebben met mensen
10. de verpleegkundigeiemand die zorgt voor zieke mensen
11. zwaar
het is moeilijk en maakt je moe
12. zich dingen aantrekkenje slecht voelen omdat je dingen vervelend vindt
13. meer kanshet kan bij jou eerder gebeuren
14. het gaat over
het gaat weer weg, je voelt je weer beter
15. rust nemen
genoeg slapen of uitrusten

Oefening 2

Sluit Menu