Niveau A2 - Lezen - Tekst 8

Lees eerst de tekst.
Zoek woorden die je niet kent op in de woordenlijst rechts.
Maak dan de oefeningen.

Antarctica: het koudste werelddeel

Antarctica: het koudste werelddeel

De wereld bestaat uit verschillende werelddelen(1), zoals Amerika en Afrika. Ook Europa en Azië zijn werelddelen. En dan is er nog de Zuidpool. Deze pool wordt ook wel Antarctica genoemd. Het is het koudste deel van de wereld.

 

Antarctica                                                                                          Foto:Jason Auch

Groot
Antarctica is een groot werelddeel. Het heeft een oppervlakte(2) van 14 miljoen vierkante kilometer. Dat is ruim(3) 400 keer zo groot als Nederland.

IJs
Antarctica is rond het jaar(4) 1820 ontdekt(5). Van Antarctica zelf kan je maar weinig zien. Het is helemaal bedekt(6) met ijs.

Geen daglicht
De winter op Antarctica duurt van maart tot september. In de winter is er totaal geen licht van de zon. Dus het is dan ook overdag helemaal donker. De temperatuur is dan 50 tot 60 graden onder nul.

Zomer
De zomer op Antarctica begint in september en eindigt in maart. Het is er dan dag en nacht licht. Het wordt dan niet donker.

Onderzoekers(7)
Op Antarctica wonen geen mensen. Het is er te koud om te wonen. Maar er komen wel veel onderzoekers naar Antarctica. Zij onderzoeken bijvoorbeeld het ijs en de dieren. En ook de ozonlaag(8). In de zomer zijn er ongeveer 5000 onderzoekers op Antarctica. En in de winter ongeveer 2000.

 
 
 
 

De dieren op de Antarctica: zeerobben, walvissen en pinguïns.

Oefening 2