Niveau A1 - Lezen - Tekst 8

Lees eerst de tekst.
Zoek woorden die je niet kent op in de woordenlijst rechts.
Maak dan de oefeningen.

Het klimaat in Nederland

Het is in Nederland niet vaak heel koud, en ook niet vaak heel warm. De gemiddelde temperatuur is 10 graden. Natuurlijk is het in de zomer warmer. En in de winter is het vaak kouder: het kan dan sneeuwen en vriezen.

sneeuwen                                                               vriezen

Sommige mensen zeggen dat het in Nederland bijna altijd regent. Maar dat is niet waar: het regent maar 8% van de tijd. Ook regent het in de winter een beetje meer dan in de zomer. In totaal valt er ongeveer 80 centimeter regen per jaar.

Het klimaat verandert

In de hele wereld wordt het warmer, en ook in Nederland. Sinds 1900 is het in Nederland 1,7 graden warmer geworden. En sinds 1950 valt er 20% meer regen. Het is niet zo dat het meer dagen regent. Maar áls het regent, regent het harder: er valt meer water, soms in een korte tijd.

het regent soms heel hard

Hoe verandert het klimaat in de wereld?

Het wordt dus in de hele wereld warmer. En in sommige landen wordt het ook veel droger, zoals in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en ook in Zuid-Europa. Dat kan problemen geven: er is dan misschien straks te weinig water, en ook te weinig voedsel.

Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten

Een ander probleem is dat het ijs op de wereld sneller smelt: het ijs wordt water en komt in de zee. De zee wordt dus hoger. Dat kan problemen geven voor lage landen die aan de zee liggen, zoals Bangladesh en Nederland.

 Nederland is een laag land: het land is vaak lager dan het water. Daarom hebben we dijken nodig. Zonder dijken komt West-Nederland onder water.

WoordBetekenis
het klimaathet weer in een land
de gemiddelde temperatuur

de temperatuur die je krijgt als je alle dagen bij elkaar neemt, de warme én de koude dagen, en dan kijkt wat  precies ‘het midden’ is

sommigeniet veel, maar wel een paar
ongeveerniet precies; soms een beetje meer, soms een beetje minder
veranderen

anders worden

sinds 1900vanaf het jaar 1900 tot nu
drooghet regent niet, er is geen water
het voedselhet eten
het ijs smelthet ijs wordt weer water (omdat het warmer wordt)

Oefening 2