De Gouden Eeuw

  De VOC (1602) en de  Gouden Eeuw           druk de tekst af

Het is 1602. De VOC wordt opgericht. Met de VOC begint de Gouden Eeuw. In de Gouden Eeuw verdienen veel mensen veel geld.

De VOC is een bedrijf. Handelaren werken met elkaar samen. Met het geld van de handelaren worden schepen gebouwd. Deze schepen varen naar Afrika en Azië. Daar is peper, koffie, thee en suiker. De schepen komen terug met deze producten.

De pakhuizen in Amsterdam liggen vol met deze producten. Deze producten worden verkocht. Zo verdienen de handelaren veel geld.

De VOC brengt ook veel werk. Amsterdam wordt een drukke stad. Veel mensen gaan in Amsterdam wonen. Zij zoeken daar werk. Wel 10.000 werknemers werken voor de VOC. Veel mensen zijn nodig om de schepen te maken. In de havens werken honderden mensen. Deze mensen moeten de schepen leeg halen. En ook op de schepen werken veel mensen.

Het leven op de schepen is moeilijk. Een reis naar Azië duurt soms wel 12 maanden. De reis is gevaarlijk. Het eten is ongezond en het water is vies. Veel mensen worden ziek tijdens de reis. En veel mensen gaan dood tijdens de reis naar Azië. En de handelaren worden rijk. Ze laten grote huizen bouwen aan grachten de  in Amsterdam.

 De VOC bestaat tot 1799.