Vincent van Gogh

  Vincent van Gogh ( 1854 – 1890)                                 druk de tekst af
 

Het is 1854. Vincent van Gogh wordt geboren. Hij wordt geboren in het dorp Zundert in de provincie Noord-Brabant. Vincent van Gogh wordt schilder.In het begin schildert hij het leven in Noord-Brabant. Hij schildert het leven van de boeren in Noord-Brabant. Vincent wil de armoede van de boeren laten zien.Een bekend schilderij is een schilderij van 5 mensen. Het is een donker schilderij. De mensen op het schilderij eten aardappelen. Ze hebben geen geld voor ander eten.  


Dan verhuist Vincent van Gogh naar Parijs in Frankrijk. In Frankrijk zijn veel schilders. Deze schilders gebruiken veel kleuren. Vincent gaat anders schilderen. Zijn schilderijen krijgen meer kleur. Dan verhuist Vincent van Gogh naar Zuid-Frankrijk. Ook in Frankrijk schildert hij de gewone mensen. Hij schildert de boeren. Hij schildert een postbode. Hij schildert zijn slaapkamer. Hij schildert de korenvelden. Hij schildert bomen die hij ziet.

In Zuid-Frankrijk woont Vincent samen met een vriend. Deze vriend heet Gauguin. Gauguin is ook schilder. Vincent van Gogh en Gauguin krijgen ruzie. Na de ruzie gaat Gauguin weg.

Vincent van Gogh is in de war. Hij snijdt een deel van zijn oor af met een mes. Vincent wordt ziek in zijn hoofd. Hij is wanhopig en wordt in een ziekenhuis opgenomen. 

In de schilderijen kan je goed de wanhoop van Vincent zien. In 1890 pleegt Vincent van Gogh zelfmoord. Hij is 36 jaar. Hij wil niet meer leven. Vincent van Gogh verkoopt in zijn leven maar 1 schilderij. Niemand wil zijn schilderijen hebben.

Vincent van Gogh is arm als hij sterftNu is Vincent van Gogh bekend. Zijn schilderijen zijn nu veel geld waard. Veel schilderijen hangen in het Van Gogh Museum in Amsterdam.