Niveau A2 - Lezen - Tekst 1

Lees eerst de tekst.
Zoek woorden die je niet kent op in de woordenlijst rechts.
Maak dan de oefeningen.

Mozart 250 jaar

In 2006 was het precies 250 jaar geleden dat de musicus (1) Mozart geboren werd. Daarom is 2006 uitgeroepen tot het jaar van Mozart. Overal in Europa werd dat gevierd(2) met tentoonstellingen, festivals en concerten. In verschillende concertzalen werden bijvoorbeeld speciale concerten gegeven met muziek van Mozart.

een klassiek concert

Componist (3)

Maar wie was Mozart eigenlijk ? Wolfgang Amadeus Mozart werd op 27 januari 1756 geboren in de stad Salzburg in Oostenrijk. Hij was de zoon van Leopold Mozart en Anna Maria. Mozart is heel belangrijk voor de klassieke muziek. Hij was pianist en componist(3). De muziekstukken die Mozart schreef worden nog steeds over de hele wereld gespeeld.

Wonderkind(4)

Als klein kind leerde Mozart al piano spelen. Toen hij 6 jaar was, trad hij op(5) in grote Europese steden. Bijvoorbeeld in Wenen, Parijs en ook in Den Haag. Door zijn optredens zag Mozart dus veel van de wereld. Hij was een echt wonderkind. Maar toch moest hij wel echt hard werken. In zijn leven heeft hij ongeveer 700 muziekstukken geschreven. Zijn eerste muziekstuk schreef hij toen hij pas 5 jaar oud was.

Niet gelukkig

Mozart had veel succes. Toch was hij niet gelukkig. Hij moest hard werken en verdiende weinig geld. Ook had hij veel schulden(6). En hij werd op jonge leeftijd ziek. De laatste jaren van zijn leven woonde Mozart in de stad Wenen. Daar schreef hij zijn bekendste(7) muziekstukken. Hij schreef bijvoorbeeld het Requiem. Dat is een treurig(8) muziekstuk dat gespeeld wordt als iemand overleden is(9). Mozart kon zijn Requiem niet afmaken: hij overleed in het jaar 1791, toen hij nog werkte aan het Requiem. Hij was pas(10) 35 jaar.

Oefening 2