Niveau A2 - Lezen - Tekst 7

Lees eerst de tekst.
Zoek woorden die je niet kent op in de woordenlijst rechts.
Maak dan de oefeningen.

Rembrandt

Rembrandt
Rembrandt is een van de bekendste(2) Nederlandse schilders(1). Hij werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden. Van zijn ouders moest hij naar de universiteit. Maar Rembrandt wilde liever schilder worden. Hij werd al snel een bekende schilder in Nederland. In totaal maakte hij 600 schilderijen en 3000 tekeningen. Rembrandt overleed(3) in 1669 in Amsterdam.

De Nachtwacht

Ook na zijn dood bleven de schilderijen van Rembrandt populair(4). Mensen uit alle landen komen nu naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Zij willen daar De Nachtwacht zien. De Nachtwacht is het bekendste schilderij van Rembrandt. Het is een groot schilderij waarop schutters te zien zijn. Schutters waren een soort soldaten of politiemensen. Zij moesten de stad beschermen.

Licht en donker

Waarom vinden mensen uit de hele wereld de schilderijen van Rembrandt zo mooi? Een van de dingen die Rembrandt zo speciaal maken is het gebruik van licht en donker in zijn schilderijen: de belangrijke mensen en dingen in zijn schilderijen staan altijd prachtig in het licht. Ook kon Rembrandt heel goed het karakter(5) van mensen laten zien. Als je naar zijn schilderijen kijkt, heb je het idee dat je bijna kunt zien wat de mensen denken. Rembrandt kon ook heel goed oude mensen schilderen. Een goed voorbeeld(6) is het schilderij van de oude vrouw hieronder:

De vrouw leest in een boek. Dat boek is waarschijnlijk een bijbel(8). Het licht valt niet op haar gezicht, maar op haar oude, gerimpelde hand. De vrouw heeft waarschijnlijk(7) slechte ogen, dus ze gebruikt haar handen bij het lezen van de grote letters. Zo wil Rembrandt ons iets van het karakter van de vrouw laten zien: ze kan bijna niet meer lezen, maar toch wil ze elke dag nog in de bijbel lezen. Het geloof(10) is dus heel belangrijk voor haar.

de oude, gerimpelde hand…

WoordBetekenis
1. de schilder
iemand die schilderijen maakt
2. bekend
als veel mensen weten wie je bent
3.  overleed
ging dood
4. populairveel mensen vinden het mooi en willen het zien
5. het karakter
hoe een persoon is, hoe hij denkt en voelt (of iemand vriendelijk is, snel
boos, zenuwachtig, vaak vrolijk of juist vaak somber, etc.)
6. een goed voorbeeld
iets wat het goed duidelijk maakt
7. waarschijnlijk
niet zeker, maar we denken het wel
8. de Bijbel
het boek van de Christenen
9. het geloof
bijvoorbeeld het Christendom, of de Islam, het Hindoeïsme, het
Boeddhisme

Oefening 2

Sluit Menu