Niveau B1 - Lezen - Tekst 10

Lees eerst de tekst.
Zoek woorden die je niet kent op in de woordenlijst rechts.
Maak dan de oefeningen.

De nieuwe donorwet

In Nederland zijn er meer dan 3,5 miljoen mensen die met een formulier hebben laten weten dat ze na hun dood donor willen zijn. Dat lijkt erg veel, maar in de praktijk zijn er in Nederland niet genoeg mensen die donor zijn. Er is dus een lange wachtlijst van patiënten die wachten op een gezond orgaan van een donor. Sommige mensen gaan dood voordat ze aan de beurt zijn om geholpen te worden. Daarom heeft het Nederlandse parlement in 2018 een nieuwe donorwet aangenomen. Maar wat is nu eigenlijk een donor? En wat staat er in de nieuwe wet?

organen

Organen
Een donor is iemand die na zijn dood organen aan andere mensen wil geven. Organen zijn delen van je lichaam: bijvoorbeeld je nieren, je maag of je hart. Deze organen worden gebruikt om zieke mensen te helpen. Met een hart van een donor kan een hartpatiënt weer gezond worden. Niet alleen organen kunnen worden gebruikt, maar ook stukjes huid of bot, en ook het hoornvlies dat op je oog zit.
Als een donor overlijdt, dan wordt hij meteen door een dokter onderzocht. De dokter kijkt of er gezonde organen zijn, een gezond hart bijvoorbeeld. Dit hart moet dan snel in het lichaam van de hartpatiënt worden geplaatst. Dit heet een transplantatie.

Transplantatie
Een transplantatie is spannend, want soms lukt een transplantatie niet helemaal. Het nieuwe hart past bijvoorbeeld niet in het lichaam van de patiënt. Maar in 65 tot 80 procent van de gevallen werkt het orgaan na 5 jaar nog goed. Mensen worden dus vaak echt weer gezond als ze een transplantatie hebben gekregen.

Donorregister
Artsen moeten natuurlijk wel kunnen zien welke mensen donor willen zijn, en welke mensen niet. Daarom is er het donorregister: alle mensen van 12 jaar of ouder kunnen daarvoor een formulier invullen. Dat kan via de website donorregister.nl of via een papieren formulier dat je kunt krijgen bij het gemeentehuis of een ziekenhuis. Je kunt kiezen voor ‘ja’ of ‘nee’, maar je kunt ook iemand anders aanwijzen die na je dood voor jou beslist, bijvoorbeeld je partner of iemand van je familie. Je kunt als je dat wilt ook nog aangeven welke organen of weefsels je niet wilt doneren.

De nieuwe wet
In de zomer van 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Nu is het nog zo dat alleen mensen die met een formulier aangegeven hebben dat ze donor willen zijn als donor geregistreerd staan. Met de nieuwe wet gaat dat veranderen: alle mensen van 18 jaar of ouder die geen keuze hebben gemaakt, krijgen een brief en kunnen dan alsnog kiezen. Na 6 weken krijgen ze een herinneringsbrief. Reageer je niet, dan word je automatisch geregistreerd als ‘heeft geen bezwaar’. Je bent dan dus in principe donor. Dat staat ook in de derde brief, die je dan krijgt. En als je een nieuw paspoort, rijbewijs of ID-kaart aanvraagt, krijg je opnieuw de vraag of je wel of geen donor wilt zijn.

De familie
Na het overlijden moet de arts wel altijd overleggen met de familie van de overledene. Als de familie nee zegt, gaat de orgaandonatie niet door. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze denken dat jij dat echt niet gewild had, of omdat je niet goed kunt lezen en dus de brieven niet begreep. Als de arts twijfelt, kan hij ook zelf beslissen om geen organen te transplanteren.

Meer informatie
Wil je meer weten? Kijk dan eens op een van deze websites:

https://www.donorregister.nl/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/orgaandonatie-en-weefseldonatie/vraag-en-antwoord

https://nos.nl/artikel/2217044-een-nieuwe-donorwet-de-antwoorden-op-acht-vragen.html

Of kijk naar dit filmpje van Schooltv:

https://www.schooltv.nl/video/wat-staat-er-in-de-nieuwe-donorwet-iedereen-automatisch-donor/

Je hoeft natuurlijk niet te wachten op de nieuwe wet: je kunt ook nu al kiezen of je wel of geen donor wilt zijn. Ga dan naar de website: https://www.donorregister.nl/, klik op ‘uw registratie’ en vul het formulier in.

WoordBetekenis
1 de donor
iemand die zijn organen geeft aan een ander na zijn dood
2 een wet aannemen
besluiten dat de nieuwe wet er moet komen
3 organen
lichaamsdelen, zoals nieren, hart, maag, longen etc. Je organen hebben allemaal een speciale functie: je longen zorgen voor de ademhaling, je hart zorgt ervoor dat het bloed overal in je hele lichaam komt, etc.
4 hartpatiëntiemand met een ziek hart
5 het bot 

6 de huid

7 overlijden
doodgaan
8 de transplantatie
een operatie om organen van een donor  in een ander lichaam te zetten
9 spannend
het gevoel dat je krijgt als iets moeilijk is, en je niet weet of het goed zal gaan
10 het donorregister
de officiële lijst van mensen die wel, en mensen die geen donor willen zijn
11 beslissen
zeggen wat er moet gebeuren
12 het weefsel
gelijksoortige cellen in je lichaam, zoals spierweefsel, botweefsel en zenuwweefsel. Verschillende weefsels maken samen weer je organen.
13 de wet gaat in
vanaf die datum geldt de nieuwe wet
14 een keuze maken
kiezen
15 alsnog
nog een keer, toch nog
16 heeft geen bewaar
vindt het niet erg, heeft er geen probleem mee
17 overleggen
met anderen praten over wat er moet gebeuren, en waarom
18 de overledene
de dode persoon
19 twijfelen
niet zeker weten wat het beste is of wat je moet doen

 

Oefening 2

Oefening 3

Oefening 4

Sluit Menu