Niveau B1 - Lezen - Tekst 12

Lees eerst de tekst.
Zoek woorden die je niet kent op in de woordenlijst rechts.
Maak dan de oefeningen.

Wat is astma precies?

Veel mensen hebben last van astma. Uit onderzoek blijkt dat 5 van de 100 mensen astma hebben. Dat betekent dat ongeveer 80.000 mensen in Nederland astmapatiënt zijn.
Maar wat is astma precies? Mensen met astma hebben moeite met ademhalen. Dat komt doordat ze bij het ademhalen weinig lucht binnenkrijgen. Daardoor moeten ze soms heel erg hoesten, of ze krijgen het benauwd.

Erfelijk
Astma kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld erfelijk zijn. Heeft je vader of moeder astma? Dan krijg jij er ook sneller last van. Maar je kunt astma ook op andere manieren krijgen, bijvoorbeeld als er te veel stof in je huis ligt.

Leeftijd    
Iedereen kan astma krijgen. Je kunt het al op jonge leeftijd krijgen, maar ook pas als je volwassen bent.

Medicijnen
Mensen met astma gebruiken vaak medicijnen, want dan hebben ze minder last van benauwdheid. Astmapatiënten moeten hun medicijnen goed innemen. De astma kan dan soms helemaal verdwijnen.

Inhalator
Mensen met astma gebruiken vaak een  inhalator. Dat is een klein apparaatje waar speciale medicijnen in zitten. Je zet de inhalator tegen je mond en daarna haal je diep adem. Je zuigt zo de medicijnen naar binnen. Krijgt iemand met astma het ineens benauwd? Dan kan hij of zij door de inhalator weer goed ademhalen.

een inhalator

Bewegen
Niet alleen medicijnen helpen tegen astma; veel bewegen is ook belangrijk. Maar je moet het wel rustig aan doen. Bijvoorbeeld zwemmen, maar niet te lang. Of een stukje fietsen. Of rustig wandelen.

Tips
– Ga niet teveel in rokerige ruimtes zitten.
– Zorg dat je huis niet stoffig is. Stofzuig vaak.
– Doe zo veel mogelijk een raam open. Zo kan er frisse lucht in je huis komen.
– Zorg dat je voldoende beweegt. Een half uur per dag is al gezond. 

roken is ongezond

Oefening 2

Oefening 3

Oefening 4