Niveau B1 - Lezen - Tekst 13

Lees eerst de tekst.
Zoek woorden die je niet kent op in de woordenlijst rechts.
Maak dan de oefeningen.

4 manieren om uit een winterdip te blijven

Kortere dagen, veel kou en minder daglicht maken dat de winter een flinke impact(1) op ons lichaam kan hebben. Als je wilt voorkomen (2) dat die impact negatief is, lees dan de vier tips van deze tekst.


Heb je de laatste tijd ook meer moeite om uit bed te komen? Om snacks te laten staan of om de energie te vinden om toch aan dat grote project te beginnen? Het kan te maken hebben met(3)  de winter. Hoewel (4) deze nog niet officieel van start gegaan is, worden de dagen steeds korter en komen we steeds minder in aanraking met(5) daglicht. Dit heeft gevolgen (6) voor ons lichaam en kan zelfs leiden tot een winterdip(7). Dat hoeft echter(8)  niet; deze vier natuurlijke manieren kunnen helpen om uit een halfwakkere winterslaap te blijven.

Beweeg
Beweging is voor veel mensen een van de eerste dingen die er bij inschieten (9)  op het moment dat het buiten kouder, natter en donkerder wordt. Zonde, want juist nu is bewegen belangrijk. Het zorgt ervoor dat de spanning die zich in je lijf ophoopt (10)  wegvloeit en geeft nieuwe energie. Leg bij voorkeur (11)  de sportkleding direct naast je bed. Zodra je de wekker hoort, trek je het aan en ga je naar buiten. Denk niet na, maar begin gewoon. Dan is de kans op terugkruipen(12)  minimaal.

Ga op tijd naar bed
Uit onderzoek is gebleken dat mensen – en met name(13)  vrouwen – in de winter meer slaap nodig hebben; het verschil kan oplopen tot 2,5 uur per nacht. Houd daar rekening mee en ga wat eerder naar bed. Probeer wel zoveel mogelijk op dezelfde tijd op te staan.

Zoek het licht op
Wakker worden en blijven gaat makkelijker met licht. Als de zon nog niet op is, werkt kunstmatig licht (14)  ook. Stel jezelf zoveel mogelijk bloot(15) aan helder licht. Als je de hele dag moet werken, kun je ook overwegen (16)  om tijdens de pauze even naar buiten te gaan.

Eet slim
De beperkte blootstelling aan licht in de winter kan de serotonine(17)-niveaus in het lichaam verlagen. Het gevolg: meer trek in snacks. Die trek kan gestild worden door slim te eten. Probeer suiker en enkelvoudige koolhydraten (witte rijst, wit brood) te vermijden (18)  en eet vooral veel gekleurde groenten, noten, fruit en volkoren producten.

Bronnen: Discovery Health, WebMD

Oefening 2

Oefening 3