Niveau B1 - Lezen - Tekst 13

Lees eerst de tekst.
Zoek woorden die je niet kent op in de woordenlijst rechts.
Maak dan de oefeningen.

4 manieren om uit een winterdip te blijven

Kortere dagen, veel kou en minder daglicht maken dat de winter een flinke impact(1) op ons lichaam kan hebben. Als je wilt voorkomen (2) dat die impact negatief is, lees dan de vier tips van deze tekst.


Heb je de laatste tijd ook meer moeite om uit bed te komen? Om snacks te laten staan of om de energie te vinden om toch aan dat grote project te beginnen? Het kan te maken hebben met(3)  de winter. Hoewel (4) deze nog niet officieel van start gegaan is, worden de dagen steeds korter en komen we steeds minder in aanraking met(5) daglicht. Dit heeft gevolgen (6) voor ons lichaam en kan zelfs leiden tot een winterdip(7). Dat hoeft echter(8)  niet; deze vier natuurlijke manieren kunnen helpen om uit een halfwakkere winterslaap te blijven.

Beweeg
Beweging is voor veel mensen een van de eerste dingen die er bij inschieten (9)  op het moment dat het buiten kouder, natter en donkerder wordt. Zonde, want juist nu is bewegen belangrijk. Het zorgt ervoor dat de spanning die zich in je lijf ophoopt (10)  wegvloeit en geeft nieuwe energie. Leg bij voorkeur (11)  de sportkleding direct naast je bed. Zodra je de wekker hoort, trek je het aan en ga je naar buiten. Denk niet na, maar begin gewoon. Dan is de kans op terugkruipen(12)  minimaal.

Ga op tijd naar bed
Uit onderzoek is gebleken dat mensen – en met name(13)  vrouwen – in de winter meer slaap nodig hebben; het verschil kan oplopen tot 2,5 uur per nacht. Houd daar rekening mee en ga wat eerder naar bed. Probeer wel zoveel mogelijk op dezelfde tijd op te staan.

Zoek het licht op
Wakker worden en blijven gaat makkelijker met licht. Als de zon nog niet op is, werkt kunstmatig licht (14)  ook. Stel jezelf zoveel mogelijk bloot(15) aan helder licht. Als je de hele dag moet werken, kun je ook overwegen (16)  om tijdens de pauze even naar buiten te gaan.

Eet slim
De beperkte blootstelling aan licht in de winter kan de serotonine(17)-niveaus in het lichaam verlagen. Het gevolg: meer trek in snacks. Die trek kan gestild worden door slim te eten. Probeer suiker en enkelvoudige koolhydraten (witte rijst, wit brood) te vermijden (18)  en eet vooral veel gekleurde groenten, noten, fruit en volkoren producten.

Bronnen: Discovery Health, WebMD

WoordBetekenis
1 een flinke impact
een groot effect, een grote invloed
2 voorkomen
zorgen dat dat niet gebeurt
3 te maken hebben met de winter
het kan (o.a.) komen doordat het winter is
4 hoeweldit woord gebruik je bij een tegenstelling (‘het is wel waar dat…, maar  toch …’)
5 in aanraking komen met
contact hebben met
6 het gevolg

de consequentie, iets wat gebeurt omdat iets anders gebeurd is

7 een dip
als je je even niet zo goed voelt
8 echter
echter betekent hetzelfde als ‘maar’ (maar let op de grammatica: bij echter maak je twee aparte zinnen, terwijl je bij ‘maar’ één zin maakt, een hoofd- en een bijzin samen)
9 die erbij inschieten
die je niet meer doet
10 zich ophopen
niet weggaan en steeds groter worden
11 bij voorkeur
dat is het beste wat je kan doen
12. terugkruipenweer terug naar bed gaan
13 met name
vooral
14 kunstmatig licht
niet van de zon (maar van een lamp)
15 je blootstellen aan
niet proberen daarvoor weg te lopen, maar het juist opzoeken
16 overwegen      
erover denken (of dat een goed idee is)
17 serotonine      
een stof in je lichaam die er voor zorgt dat je je prettig voelt, en die je dag- en nachtritme regelt. Als je er te weinig van hebt, kan je ook trek krijgen in ongezond eten
18 vermijden
zorgen dat iets niet gebeurt of dat je iets niet doet

Oefening 2

Oefening 3

Sluit Menu