Niveau B1 - Lezen - Tekst 5

Lees eerst de tekst.
Zoek woorden die je niet kent op in de woordenlijst rechts.
Maak dan de oefeningen.

Beugels voor jong en oud

Staan je tanden scheef, te ver naar voren of juist naar achter? Een beugel kan er dan voor zorgen dat je tanden weer recht komen te staan. Ook als je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, of als er te weinig ruimte is in je mond voor alle kiezen en tanden, kan een beugel de oplossing zijn.

Je ziet het steeds vaker: oudere mensen die een beugel dragen. Steeds meer volwassenen kiezen op latere leeftijd voor een recht gebit. Iedereen wil wel rechte tanden, of je nu jong of oud bent.

Orthodontist
Een beugel krijg je bij de orthodontist. Dat is een speciale tandarts die alles weet over beugels. De orthodontist kijkt naar je gebit en naar je mond en je kaak. Ook maakt hij of zij foto’s van je gebit. Daarna besluit de orthodontist welke beugel je nodig hebt.
Een beugel draag je gemiddeld 2 tot 3 jaar. Daarna staan je tanden meestal keurig recht.

Slotjes
Niet iedereen heeft hetzelfde gebit. Daarom bestaan er ook verschillende beugels. Je hebt bijvoorbeeld de vaste beugel. Deze beugel wordt ook wel de slotjesbeugel genoemd.
Speciale slotjes worden hierbij op je tanden geplakt. De slotjes zitten vast tot de beugel weg mag.


de slotjesbeugel

Buitenbeugel
Er bestaat ook een buitenbeugel. Deze beugel zit voor een deel aan de buitenkant van je mond. Je hebt dan bijvoorbeeld een band om je nek of je hoofd. Zo blijft de beugel goed zitten.
Een andere beugel is de activator. Deze beugel wordt ook wel de bijtbeugel genoemd.
De activator kan je zelf indoen en uitdoen.

  

de buitenbeugel en de bijtbeugel

Verzorging
Als je een beugel draagt, moet je je mond extra goed verzorgen. Het is namelijk belangrijk dat je gebit en beugel schoon blijven, want er kunnen gemakkelijk resten van eten aan de beugel blijven zitten. En daarvan kan je bijvoorbeeld gaatjes in je gebit krijgen.

Kapot
Heb je een vaste beugel? Dan kan je niet alles eten. Appels of stokbrood eten is bijvoorbeeld lastig. En van hard eten kan je beugel kapot gaan.

Zelfvertrouwen
Vooral jongeren vinden een beugel dragen niet leuk. Toch is het voor veel mensen belangrijk een beugel te dragen. Een recht gebit staat mooi en geeft je zelfvertrouwen.

Oefening 2

Oefening 3

Lees de tekst hieronder. lees daarna de info hiernaast, klik op start en geef antwoord op de vragen.

Een beugel krijg je bij de orthodontist.
Dat is een speciale tandarts.
Een beugel draag je 2 of 3 jaar.
Daarna staan de tanden weer recht.
Je hebt bijvoorbeeld een vaste beugel.
Die zit vast aan je tanden.
Heb je een vaste beugel?
Dan kan je niet alles eten.
Jonge én oude mensen vinden een recht gebit belangrijk.
Een mooi gebit geeft ze zelfvertrouwen.

Oefening 4